De basis van je tuin

Nu de donkere dagen voor kerst voorbij zijn, leven we allemaal weer toe naar het voorjaar. Weer lekker buiten eten en de barbecue aan, een boekje lezen in de lounge set, of gewoon lekker zonnen met een handdoekje op het gazon. Die vooruitzichten beginnen steeds dichterbij te komen nu de dagen weer wat langer worden en de temperaturen beetje bij beetje gaan stijgen. Maar is uw tuin al klaar voor deze goede vooruitzichten of moet u toch nog wel het een en ander bijwerken. Met de onderstaande tips is uw tuin zo weer voorjaarsproof!

Bodemstructuur

De structuur van de bodem is erg belangrijk voordat je begint met de beplanting in je tuin. De structuur is de basis van een goede bodem. Het is daarom goed als je van te voren gaat kijken of je op een bemeste of on-bemestte tuingrond gaat planten.

Organische stoffen zorgen er voor dat de voedingsstoffen voor de planten langer in de grond blijven zitten. Ze zorgen er ook voor dat de grond luchtig blijft. En ze zorgen voor het afbreken van afgestorven planten en het vrijkomen van voedingsstoffen.

Onderhoud aan uw gazon

In de meeste tuinen ligt een gazon. Gras begint al te groeien bij temperaturen rond de 5 graden celsius. Dat zijn temperaturen waar we in januari/februari al mee te maken hebben. Het is dus van belang dat u vroeg begint met het gazon. Na het maaien raden we aan om de grond te bemesten. Hierdoor komen er nieuwe voedingsstoffen in de grond waardoor het gras weer een mooie groene kleur kan gaan krijgen. Op sommige plekken kan het zijn dat het gras kapot is gevroren, of dat het veel in de schaduw ligt waardoor het te weinig zonlicht heeft gekregen. Het kan verstandig zijn om dan nieuwe graszoden aan te leggen omdat in veel gevallen het gras anders niet goed terug groeit.

Tot slot

Nu je meer weet over de basis van je tuin. Kun je er zelf al een flinke start mee gaan maken om een zo mooi mogelijke tuin te creëren. Gooi je tuinafval niet weg, maar bewaar het juist! Jouw tuinafval is nog goed te gebruiken voor in je tuin. Al dat tuinafval samen zorgt voor compost, wat je later weer kan verspreiden over je tuin.